Yhteisvastuu 2022 kerää varoja lasten ja nuorten auttamiseen

Vuoden 2022 Yhteisvastuukeräyksen teema on

Koronapandemian seurauksista kärsivien lasten ja nuorten auttaminen niin Suomessa kuin maailmallakin.

Keräys alkaa sunnuntaina 6.2.2022.

Kampanjassa nostamme erityisesti esiin noin 15–19-vuotiaita nuoria, joista löytyy merkittävä määrä etäopiskelun ja eristäytymisen haasteista kärsineitä sekä yksinäisyyttä, ahdistusta ja toivottomuutta kokeneita nuoria. Koronan lieveilmiöitä kohdanneet nuoret tarvitsevat nyt tukea ja turvallisia aikuisia arkeensa. Yhteisvastuulla 2022 kurotaan takaisin nuorten kokemia menetyksiä. Hankitaan lisää turvallisia aikuisia ja muita hyvinvointia – ja aivan erityisesti mielen hyvinvointia – edistäviä tekijöitä nuorten elämään sekä Suomessa että maailmalla.

Yhteisvastuun kotimaisena kumppanina on Lasten ja nuorten keskus, jossa kehitetään ja laajennetaan muun muassa etsivän nuorisotyön Saapas-toimintaa uusille paikkakunnille sekä uutuutena myös kouluihin. KouluSaappaassa koulun arkeen ja välitunneille tuodaan turvallisia aikuisia lisäkorviksi ja kannustajiksi. Uraauurtava verkossa tapahtuvan etsivän nuorisotyön toimintamalli NettiSaapas toimii valtakunnallisesti. Vapaaehtoiset NettiSaappaan aikuiset etsivät kuuntelijaa kaipaavia nuoria sosiaalisen median eri alustoilla keskustellen, auttaen ja tukien. Varoilla kehitetään ja laajennetaan myös Moottoripaja- sekä perheystävätoimintaa.

Kehittyvissä maissa koulunkäynti keskeytyi koronan myötä valitettavan usein kokonaan, koska etäopetukseen tarvittava valmius ja välineet puuttuivat. Kansainvälisen diakonian avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu ensi vuoden kampanjaesimerkkinään työ Etelä-Sudanissa. Maa toipuu yhä sisällissodasta, jonka väkivaltaisuudet aiheuttivat vuonna 2016 Afrikan suurimman pakolaiskriisin. Yhteensä neljä miljoonaa ihmistä jätti kotinsa – valtaosa näistä nuoria ja naisia – ja heistä puolet pakeni naapurivaltioihin. Globaali pandemia on syventänyt jo valmiiksi vaikeaa tilannetta ja kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien perheiden ahdinkoa. Monien kehittyvien maiden tapaan myös Etelä-Sudanin koulut suljettiin, ja lasten ja nuorten koulunkäynti keskeytyi. Monet nuoret ovat joutuneet naimisiin tai töihin alaikäisinä, jotta perheet ovat selvinneet taloudellisesti haastavasta tilanteesta ja perheiden päivittäinen ravinnonsaanti on turvattu. Etelä-Sudanissa lasten ja nuorten turvallista paluuta opetuksen pariin tuetaan muun muassa kunnostamalla kouluja ja parantamalla perheiden tilannetta toimeentulomahdollisuuksien ja ruokaturvan saralla.

Vuodesta 1950 toiminut Yhteisvastuu on yksi Suomen suurimmista vuosittain järjestettävistä kansalaiskeräyksistä ja lähimmäisenrakkauden kansanliike. Keräyksellä autetaan hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehittyvissä maissa.

60 % keräyksen tuotosta ohjataan vuosittain Kirkon Ulkomaanavun välityksellä katastrofiapuun.

20 % keräystuotosta jakautuu kotimaisille erityiskohteille: puolet Kirkon diakoniarahastolle taloudellisessa ahdingossa olevien auttamiseen yhdessä paikallisseurakuntien kanssa, toinen puolikas vuosittaiseen erityiskohteeseen, joka vuonna 2022 on koronasta kärsineiden lasten ja nuorten auttaminen.

20 % keräystuotosta ohjataan paikallisseurakunnan kautta lapsia ja nuoria tukeviin toimiin tai diakonia-avustuksiin.

Yhteisvastuukeräys Euran seurakunnassa keväällä 2022 - koronarajoitusvarauksella - muutokset mahdollisia:

• Su 6.2. Yhteisvastuukeräyksen valtakunnallinen avaus jumalanpalveluksissa.  Koronarajoitusten vuoksi suositellaan seuraamaan netin välityksellä.
  • Su 13.2.  klo 15 Ystävänpäivän konsertti Euran kirkossa, katseltavissa facebookissa ja myöhemmin YouTubessa. Kolehti yhteisvastuukeräykselle.
  • Pe 1.4. klo 9-17 Lipaskeräys Eurassa, Kiukaisissa ja Paneliassa ruokakauppojen ovilla.
  • Ti 26.4. klo 11-13 Lounas yhteisvastuun hyväksi Euran seurakuntakeskuksessa, Sorkkistentie 3. Lounaan noutopöytään valmistavat Euran Eläkkeensaajat, mukana mm. Liisa Nurminen. Hinta aikuisilta 12 euroa, lapset maksutta.

Miten voi osallistua Yhteisvastuukeräykseen?

Voit tehdä lahjoituksen myös

seuraavien tilinumeroiden kautta

(Euran  srk:n viitenumero 301055):

• Aktia FI82 4055 0010 4148 41

• Nordea FI16 2089 1800 0067 75

• Pohjola pankki FI14 5000 0120 2362 28

• Mobile Pay 53674 (Euran srk:n numero)

Keräyslupa RA/2020/639, 1.9.2020 alkaen, voimassa toistaiseksi, Manner-Suomi, myöntänyt Poliisihallitus 29.5.2020.

Keräyslupa ÅLR 2020/4355, 1.9.2020-31.8.2021, Ahvenanmaa, myöntänyt Ahvenanmaan maakuntahallitus 11.6.2020.

Kiitos, että olet mukana hyvässä työssä!