Vuoden 2021 Yhteisvastuukeräys pureutuu ikäihmisten taloudelliseen ahdinkoon

Vuodesta 1950 toiminut Yhteisvastuu on yksi Suomen suurimmista vuosittain järjestettävistä kansalaiskeräyksistä ja lähimmäisenrakkauden kansanliike. Keräyksellä autetaan hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehittyvissä maissa. 60 % keräyksen tuotosta ohjataan vuosittain Kirkon Ulkomaanavun välityksellä katastrofiapuun. 20 % keräystuotosta jakautuu kotimaisille erityiskohteille: puolet Kirkon diakoniarahastolle heikoimmassa asemassa olevien ikäihmisen auttamiseen yhdessä paikallisseurakuntien kanssa, toinen puolikas Seurakuntaopiston kokoamalle kansanopistoverkostolle, joka toteuttaa maksuttomia digitaitojen koulutuksia vähävaraisille ikäihmisille vuodesta 2022 lähtien. 20 % keräystuotosta ohjataan paikallisseurakunnan kautta paikallisiin ikäihmisiä tukeviin toimiin tai diakonia-avustuksiin. Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti ja vuoden 2021 keräyksen esimiehenä piispa Matti Repo

Yhteisvastuukeräys Euran seurakunnassa keväällä 2021:

• Su 7.2. klo 10 jumalanpalvelus striimattuna, jossa esitellään yhteisvastuukeräys. Nettikolehti kootaan YV:n hyväksi. Ohjeet alempana.
  • Su 14.2. klo 17 Ystävänpäivän konsertti "Jeesus,parhain ystäväni" striimattuna. Kolehti yhteisvastuukeräykselle.

Miten voi osallistua Yhteisvastuukeräykseen?

Voit tehdä lahjoituksen myös seuraavien tilinumeroiden kautta (Euran  srk:n viitenumero 301055):

• Aktia FI82 4055 0010 4148 41

• Nordea FI16 2089 1800 0067 75

• Pohjola pankki FI14 5000 0120 2362 28

• Mobile Pay 53674 (Euran srk:n numero)

Keräyslupa RA/2020/639, 1.9.2020 alkaen, voimassa toistaiseksi, Manner-Suomi, myöntänyt Poliisihallitus 29.5.2020.

Keräyslupa ÅLR 2020/4355, 1.9.2020-31.8.2021, Ahvenanmaa, myöntänyt Ahvenanmaan maakuntahallitus 11.6.2020.

Kiitos, että olet mukana hyvässä työssä!

Rohkaisun sana poikkeukselliseen aikaan:

Viime vuoden Yhteisvastuukeräys 2020 oli vanhemmuutta tukemassa

Yhteisvastuukeräyksen kampanjatunnus oli lohdullinen: ”Sinä riität!”

Lasten ja nuorten ääni haastatellessa heitä vanhemmuudesta oli selkeä: ” Enemmän yhteistä aikaa perheenä, tavallista, rauhallista arkea, ei vanhemmuuden suorittamista, vaan arkea, jossa on hyvä olla.”

Vuoden 2020 yhteisvastuuvaroilla kehitetään vanhemmuutta ja lapsen ja vanhemman välistä suhdetta vahvistavia tukitoimia eri puolella Suomea vuodesta 2021 alkaen.”Lapsen kasvattamiseen tarvitaan koko kylä” sananparteen viitaten yhteistyökumppanuuteen on kutsuttu Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Pelastakaa Lapset järjestö.

Konkreettisena tukena MLL ylläpitää maksuttomia ja anonyymeja palveluita, jotka ovat jokaisen vanhemman käytössä ja yhteydenottoihin vastaavat koulutetut vapaaehtoiset.

Esimerkkinä vanhempainpuhelin p. 0800 92277 päivystää maanantaisin ja tiistaisin klo 10-13 ja 17-20, keskiviikkona 10-13 ja torstaisin klo 14-20.

Vanhempainchat päivystää maanantaisin ja tiistaisin ja chatiin voi myös varata ajan.

Vanhempainnetin sivuilla voit tutustua lapsiperheille tarjolla oleviin muihin palveluihin.

Euran paikallisyhdistysten toimintaan voi tutustua esim. face-book-sivuilla.

PELA:n vapaaehtoiset tukihenkilöt voivat toimia esim. kuuntelu- ja keskustelukumppanina, lapsen harrastuskaverina tai auttajana vaikkapa läksyjen teossa silloin, kun lapsella ei ole riittävää tukiverkostoa. PELA:n sporttikummit tsemppaavat ja toimivat yhdessä lapsen kanssa, joiden omilla vanhemmilla on rajalliset mahdollisuudet tukea lasta liikkumaan ja harrastamaan. Paikallinen Euran yhdistys voi antaa lapsille ja nuorille harraste- ja oppikirjatukea.

Monet nuoret pelkäävät vanhemmiksi tulemista. Itsekin perheenäitinä olen kokenut, että onhan se ihmistä suurempi tehtävä kasvattaa lapsensa. Olen kiitollinen omalta kohdaltani, että toinen vanhempi on yhä rinnallani 20 avioliittovuoden jälkeen, on ollut mummua lähellä ja sukua tukemassa. Olen kiitollinen myös seurakunnan perhekerhoista ja päiväkerhoista, joita oman perheen kohdalla on aikoinaan ahkerasti käytetty ja myös Euran neuvolan työntekijät ovat olleet tärkeitä.

Vanhempana on helppo opettaa lapselle miten saa puhtaat kädet tai puhtaat hampaat.Entä miten saa puhtaan sydämen ja ystävälliset sanat suuhun?

On hyvä saada turvata Jumalaan.

On hyvä, kun saa tuoda lapsensa kristilliselle kasteelle.

On hyvä, kun saa tuoda lapsensa Jeesuksen tykö - iankaikkisen elämän lähteelle.

Uskoa en voi lapselleni antaa, enkä siirtää. Onneksi Jeesus voi.

Jeesus saa riittämättömän riittämään. Evankeliumissa on voima. Se Jumalan julkinen salaisuus, josta riittää kaikille ja edelleen jaettavaksi.

Lasse Heikkilä on sanoittanut Taivaan Isän sydämen ajatuksista osuvan laulun:

”Lapsilleen on taivaan Isä hellä. Rakastaa hän koko sydämellä,kilttiä ja tuhmaa, sitäkin ken uhmaa. Isällä on sydäntä, jos kellä.”

Mari Vuorinen, diakonissa