Ennakkotehtävät

Rippikouluun kuuluu rippikoulu- ja kirkkokäyntien lisäksi kaksi ennakkotehtävää, jotka tulee palauttaa oman ryhmän vastuupapille. Palautuspäivät löydät ensimmäisellä kerralla jaetusta infokirjeestä tai voit tiedustella niitä oman ryhmäsi vastuupapilta.

1. Minä-kirje

Kirjoita esittelykirje rippikoulun opettajille. Kirjeen tarkoitus on antaa opettajillesi tietoa sinusta, myös sellaisista asioista, joista välttämättä ei tule keskusteltua. Älä pelkää kirjoittaa myös vaikeista asioista. Kirje on luottamuksellinen ja tarkoitettu ainoastaan rippikoulusi opettajien luettavaksi. Kirjeet tuhotaan rippikoulun jälkeen. Alla on aiheita ja kysymyksiä, joita voit käyttää kirjoittaessasi apuna.

Millainen olet?

Kuvaile lyhyesti miltä näytät. Mistä pidät itsestäsi? Mistä et? Mitkä ovat hyvät luonteenpiirteesi? Entä huonot? Missä asioissa olet hyvä? Missä asioissa haluaisit kehittyä? Mistä olet huolestunut? Mikä tekee sinut onnelliseksi? Mikä saa sinut suuttumaan? Mikä sinusta on vaikeaa? Mikä saa sinut itkemään? Mitä ajattelet koulusta?

Perhe

Keitä perheeseesi kuuluu? Kenen kanssa olet viime aikoina tullut parhaiten toimeen? Kenen kanssa riitelet eniten? Mistä piirteistä pidät vanhemmissasi ja mikä heissä ärsyttää? Millaisia sääntöjä perheessäsi on? Onko sinulla/kotonasi lemmikkieläimiä ja haluaisitko sellaisia? Minkä eläimen haluaisit ja miksi? Mitkä asiat ovat kotona vastuullasi? Mitä haluaisit muuttaa perheessäsi? Mitä vanhempien arvostaminen merkitsee sinulle? Mitä hyvää löydät omasta kasvatuksestasi?

Tulevaisuus

Mitä toivot tulevaisuudelta? Mitä haluaisit tehdä työksesi? Ketä ihailet? Mitä luonto merkitsee sinulle? Mitä haluat muuttaa maailmassa? Miten voit tuottaa iloa toisille ihmisille elämässäsi? Millaiseksi haluaisit aikanaan kasvattaa omat lapsesi?

Seurakunta

Millaisissa tilanteissa olet ollut tekemisissä seurakunnan kanssa? Millaisia muistoja sinulla on noista tilaisuuksista? Mikä noissa tilaisuuksissa oli myönteistä? Mikä on ollut hämmentävää tai outoa? Kuinka paljon keskustelet kavereidesi kanssa uskonnollisista kysymyksistä? Mitä kaverisi ajattelevat kristillisestä uskosta? Mitä toivoisit seurakunnalta?

Kaste

Kerro kastetilaisuudestasi. Haastattele vanhempiasi, kummejasi, isovanhempiasi ja muita tilaisuudessa olleita. Katsele myös valokuvia, joita tilaisuudessa on otettu. Kirjoita mitä sait selville kastetilaisuudestasi: missä ja milloin se oli? Kuka sinut kastoi? Ketkä olivat kummeina? Miten käyttäydyit? Laulettiinko juhlassa virsiä?

Voit kirjoittaa lopuksi muutakin mitä haluat itsestäsi kertoa rippikoulun opettajille. Lähetä kirje ryhmäsi papille sähköpostilla tai tuo se paperilla rippikoulutapaamiseen (huomaa palautuspäivä!).

2. Radiohartaus-tehtävä

Kuuntele aamu- tai iltahartaus joko radiosta (YLE Radio Yksi) tai Yle Areenasta. Aamuhartaus lähetetään klo 06:15 ja iltahartaus klo 18:50, kaikki hartaudet kuunneltavissa suorana tai jälkikäteen myös Yle Areenassa. Vastaa sen jälkeen alla oleviin kysymyksiin ja lähetä vastauksesi ryhmäsi papille sähköpostilla tai tuo se paperilla rippikoulutapaamiseen (huomaa palautuspäivä!).

  1. Millaisia ääniä hartaus sisälsi? Millaista musiikkia hartaus sisälsi? Mahdolliset muut äänet?
  2. Millainen oli hartauden pitäjän ääni?
  3. Oliko hartauden pitäjä innostunut asiastaan?
  4. Mistä hartaudessa oli kysymys? (Keskeinen teema tai asia)
  5. Kenelle hartaus oli mielestäsi osoitettu?
  6. Millainen tunne tai tunnelma sinulle jäi hartaudesta?
  7. Minkä hartauden kuuntelit? (Päivämäärä ja aika)
  8. Kuka oli hartauden puhuja?