Helvi Mäntyvaaran ja Matti Hannulan muistokonsertti

Helvi Mäntyvaaran ja Matti Hannulan muistokonsertti Kiukaisten kirkko

Muistokonsertti Tampereen tuomiokirkon urkuri Matti Hannulalle ja Kiukaisissa pitkään asuneelle ja vaikuttaneelle opettajalle, pappilan rouvalle ja monipuoliselle musiikki-ihmiselle Helvi Mäntyvaaralle.

Konsertin on ideoinut Juha Repo, joka oli jo useita vuosia sitten suunnitellut tuomiokirkon edesmenneen urkurin Matti Hannulan muistokonserttia Tampereelle. Tuolloin konsertti ei kuitenkaan toteutunut. Matti Hannula piti konsertteja monilla paikkakunnilla sekä Suomessa että ulkomailla. Niissä hän esitti myös muutamia Helvi Mäntyvaaran sävellyksiä. Helvin viimeisenä elinvuotena Matti, Marjatta ja Ulla-Kristiina Hannula, Seija Luoma sekä Lauri Voipio äänittivät Tampereen tuomiokirkossa kasetille 10 Helvin valitsemaa sävellystä. Myöhemmin tästä kasetista on tehty CD-levy. Näin syntyi ajatus järjestää yhteinen muistokonsertti, jossa esitetään Hannulan ohjelmistoon kuulunutta hengellistä musiikkia sekä Helvi Mäntyvaaran sävellyksiä. Konsertti toteutettiin tammikuussa Tampereella ja huhtikuussa Hauholla. Nyt on vuorossa Kiukainen.

Helvi Mäntyvaara o.s. Mikkola syntyi v. 1906 Hauhon Eteläisten kylällä Heikki ja Iida Mikkolan nuorimpana tyttärenä. Hän asui Kiukaisissa vuosina 1961-1970, jolloin hänen miehensä Keijo Mäntyvaara toimi Kiukaisten kirkkoherrana. Lähes koko tämän ajan Helvi toimi opettajana Kiukaisten yhteiskoulussa opettaen mm. psykologiaa. Tänä aikana syntyi myös konsertissa kuultava laulu Tähtikattokirkkoni, joka on omistettu Kiukaisten kirkolle. Kiukaisissa Helvi tutustui kuurosokeaan Maria Siirtoseen ja sävelsi useita hänen kirjoittamiaan runoja. Konsertissa niistä kuullaan laulu Kyynelhelmet.

Konsertin esiintyjistä Juha Repo on monipuolinen muusikko, joka on mm. soittanut käyrätorvea Tampereen kaupunginorkesterissa ja toiminut sen jälkeen itsenäisenä muusikkona esittäen eri kokoonpanojen kanssa musiikkia sota-ajan lauluista hengellisiin lauluihin asti. Juhana Mattila on tunnettu pianisti, joka toimii myös musiikin opettajana Tampereella. Saija Siuko ja Marjaana Ritanen ovat nuoria ammattilaulajia, jotka ovat esiintyneet sekä solisteina että kuorolaulajina useissa eri tehtävissä, mm. Tampereen Oopperan kuorossa.

Vapaa pääsy, käsiohjelma 10€.